Waar moet je op letten bij de aanschaf van een crosstrainer?

0
233
Beste crosstrainers

Wanneer je aan je gezondheid en fitheid wilt gaan werken kan het een goed idee zijn om een crosstrainer te overwegen. In dit artikel schrijven we haarfijn voor je op waar je op moet letten. Er zit namelijk wel degelijk verschil tussen de ene en de andere crosstrainer. Daarnaast moet je voor jezelf nagaan hoe vaak je de crosstrainer in de week wilt gaan gebruiken. Voordat je een crosstrainer aanschaft is het ook goed om te weten dat jouw lichaamslengte een belangrijke rol speelt bij het maken van de juiste keuze. Je kunt kiezen uit crosstrainers met een aandrijving van het vliegwiel aan de voorzijde maar ook met een aandrijving aan de achterzijde. De zwaarte van het vliegwiel speelt ook een rol bij het gebruiksgemak. Ook de manier waarop de weerstand wordt ingesteld. En als laatste is er een groot aanbod van de verschillende trainingsprogramma’s. In onze top 5 op de website geven wij aan wat wij momenteel de 5 beste crosstrainers zijn die je kunt aanschaffen op dit moment. We kijken dan naar de kwaliteit en naar de juiste prijs-kwaliteitsverhouding.  

Hoe vaak per week ga jij de crosstrainer gebruiken? 

Wanneer we globaal kijken zien we dat de crosstrainers zijn verdeeld in 2 verschillende soorten typen. Dit zijn een type voor licht gebruik en een type voor intensief gebruik. Wanneer je jezelf echt wil gaan afbeulen en dit meerdere keren per week wilt gaan doen, kun je beter een type voor intensief gebruik kiezen. Dit geldt ook wanneer je de crosstrainer met meerdere personen wilt gaan gebruiken. 

Wat is jouw lichaamslengte? 

Het is algemeen bekend dat langere mensen natuurlijk grotere passen nemen dan kleinere mensen. Op een crosstrainer is dit niet anders. De paslengte heeft enorm veel invloed op hoe je de training ervaart. Wanneer je een lange pas moet nemen dan lijken de bewegingen meer overeen te komen met hardlopen. Dit is een grotere inspanning dan wanneer je een kleine pas moet nemen. De ideale paslengte komt zeer nauw met jouw lichaamslengte. Wanneer je een lengte hebt tot 1.60 meter heb je doorgaans genoeg aan een crosstrainer met een paslengte van 40-45 centimeter. Wanneer jouw lichaamslengte tussen de 1.70 meter en 2 meter zit, dan is een paslengte van 50-55 centimeter optimaal. Mocht je nou twijfelen over welke paslengte het beste bij jou past? Probeer hem dan eerst uit in de sportschool of in de winkel.

Aandrijving aan de voor- of achterzijde? 

De plaats van het vliegwiel bepaalt de soort bewegingen die jij kunt maken. Zit het vliegwiel aan de voorzijde, dan maak je een beweging die lijkt op langlaufen. De naam voor deze beweging is elliptisch. Het voordeel van deze beweging is dat deze minder stressvol is voor jouw gewrichten. Wanneer het vliegwiel aan de achterzijde zit dan lijkt de beweging sterk op die van hardlopen of wandelen. Dit voelt actiever en comfortabeler aan. Let er wel op dat crosstrainers met een vliegwiel aan de achterzijde duurder zijn in aanschaf. Ook hier geldt wanneer je niet weet of dit bij je past, probeer het uit in de winkel of in de sportschool. 

Vliegwiel gewicht 

Zoals we al hadden geschreven heeft elke crosstrainer een vliegwiel aan de voor of achterzijde. Het gewicht van dit vliegwiel bepaalt hoe soepel jij je op de crosstrainer kunt bewegen. Wanneer het vliegwiel zwaar is, voelt de beweging natuurlijk aan. Wanneer het vliegwiel te licht is kan het ervoor zorgen dat de beweging schokkerig verloopt. En dit is alles behalve comfortabel. 

Magneetrem 

Er zijn 3 soorten weerstanden. De eerste is de magneetrem. De weerstand wordt hier ingesteld door magneten dichterbij of verder van het vliegwiel af te brengen. Per type crosstrainer verschilt het hoe dit wordt ingesteld. Er bestaan crosstrainers waarbij de magneten met een draaiknop van of naar het vliegwiel kunnen worden bewogen. Wanneer je te maken hebt met een elektronisch systeem dan gebeurt dit met behulp van een motor. Deze motor wordt aangestuurd door een computersysteem. Wat wij een groot voordeel vinden van het laatste systeem is dat er gebruik kan worden gemaakt van vooraf geprogrameerde programma’s. Bij deze crosstrainers is het dus mogelijk dat er verschil in weerstand kan optreden op basis van de routes die je aflegt. 

Elektromagneetrem 

De tweede weerstand is de elektromagneetrem. Dit werkt volgens het principe van inductie. De weerstand en de hoeveelheid hiervan wordt ingesteld door de hoeveelheid stroom die er aan de rem wordt doorgegeven. Het grote voordeel aan deze elektromagneet is dat hij makkelijk te stellen is en snel is van begrip. Ook de slijtage gaat veel minder hard dan bij een magneetrem. Ook bij een elektromagneetrem kan het zo zijn dat deze wordt aangestuurd door trainingsprogramma’s en ook op basis van de route. Het voordeel aan een elektromagneetrem is dat deze heel erg stil is. Daarnaast is hij ook in staat om het wattage te meten. We kunnen dus stellen dat dit systeem uitermate geschikt is voor sporters die het uiterste uit hun work-out willen halen. 

Luchtweerstand 

Het 3de en tevens laatste weerstand systeem is het luchtweerstand systeem. Dit systeem is direct gekoppeld aan de intensiteit van de training. Hoe harder je traint, hoe groter de weerstand wordt. Logischerwijs zal je training daardoor steeds zwaarder worden. Je gebruikt op deze manier het gehele lichaam. Voordeel hieraan is dat je altijd traint met een intensiteit die bij jou past! 

Kies voor trainingsfuncties 

Op de verschillende crosstrainers die er op de markt aanwezig zijn zit een groot aantal trainingsprogramma’s verwerkt. Uiteindelijk is het vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur welke functies jij vindt dat het beste bij je passen. Houdt er wel rekening mee dat er voor sommige functies extra attributen nodig zijn, zoals bijvoorbeeld een hartslagmeter. Die is belangrijk als je de crosstrainer wilt gebruiken om de hart-longconditie te verbeteren. Ook helpt dit om de vetverbranding te stimuleren.