Waar moet je op letten bij de aankoop van een drone?

0
356
Drone

Voor je over gaat tot aanschaf van een drone is het handig om te weten hoe en wanneer je de drone wilt gaan gebruiken. Hieronder hebben wij wat tips neergezet waar je op moet letten bij de aanschaf van een drone. En hierin speelt het natuurlijk ook een rol of je dit als hobby of als professioneel wilt gaan inzetten.

Voor de lol of voor je beroep?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is waarvoor en waarom je de drone gaat gebruiken? Mocht je bijvoorbeeld voor het eerst kennis maken met een drone en weet je niet zeker of het wat voor je is? Dan is het een goede optie om te beginnen met een instapexemplaar die een korte vliegduur heeft en dus ook een klein bereik. Je kunt nu dus niet extreem lang of ver vliegen, maar zo ontdek je wel of het iets voor je is en bij je past. Wanneer je zeker weet dat je er echt mee aan de slag wilt gaan, dan kun je op zoek gaan naar exemplaren met een wat verder bereik en dan dus ook automatisch een langere vliegduur. Mocht je de drone voor professioneel gebruik gaan aanschaffen, dan is het extra belangrijk om te kijken naar zowel bereik als vliegduur. Het steeds tussendoor moeten opladen kost namelijk veel tijd! En die tijd wil jij dan vast anders benutten!

Wel of geen camera?

Je kent het vast wel, die prachtige beelden van een gefilmd landschap uit de lucht. Mocht jij dit zelf ook willen nabootsen? Dan is het natuurlijk handig om naar de kwaliteit van de camera te kijken. In het algemeen beschikken drones over een prima beeldkwaliteit. Maar toch zit hierin wel veel variatie. Let op het feit dat hoe beter de camera is, hoe hoger de prijs van de drone zal zijn. Mocht je de camera dus niet of weinig gebruiken, dan is het voordeliger om te kiezen voor een drone zonder een camera. Wil je nou juist wel een drone met een camera omdat je dan vanuit de lucht mooie beelden kunt schieten? Let dan wel goed op de specificaties van de camera van de diverse drones. En vergelijk deze dan goed met elkaar!

Ben jij een snelle leerling?

Toen de drones net op de markt kwamen bleek het vliegen ermee toch lastiger dan op voorhand gedacht. Hierdoor was dit dus ook niet direct voor iedereen weggelegd. Nu we wat jaren verder zijn, leert de praktijk ons dat de besturing een stuk makkelijker is geworden. Vooral de nieuwe DJI drones kunnen praktisch door iedereen bestuurd worden. Wel moeten we zeggen dat de handleiding die erbij geleverd wordt geen overbodige luxe is. Ga je kijken naar de duurdere modellen dan hebben deze naast de mogelijkheid om te vliegen nog veel meer andere opties. We waarschuwen je wel dat het een tijdje kan duren voordat je alle geheimen van de drone kunt doorgronden. Uiteindelijk maakt dat natuurlijk z’n wannahave juist leuk! De DJI drone is uitgerust met gevoelige sensoren, waardoor de kans zeer klein is dat hij ergens tegenaan zal vliegen. We geven je wel als advies mee om voordat je de drone de lucht in laat eerst even te checken of dat wel mag op de plek waar je je dan op dat moment bevindt. Het is in Nederland namelijk zo dat er ook bepaalde no fly zones zijn. Hier mag je dus niet vliegen met je drone. Ook zijn er gebieden waar je toestemming nodig hebt van de beheerder. En in sommige natuurgebieden mag ook niet gevlogen worden. Maar niet getreurd, er blijven gelukkig nog genoeg andere locaties over waar je wel mag vliegen! Tegenwoordig hebben de meeste drones nog een ander technisch snufje: Return to Home! Mocht je dan de verbinding verliezen met je drone dan vliegt deze automatisch weer terug naar het vertrekpunt!

Wat anderen ervan vinden?

We begrijpen maar al te goed dat de aanschaf van een drone vrij lastig kan zijn door de vele opties. Inmiddels zijn er vele drones waaruit je kunt kiezen. Onze tip om een juiste keuze te maken: bedenk welke opties er minimaal op de drone horen te zitten. Kijk vervolgens welke drone er aan jouw eisen voldoet. En ook erg belangrijk, kijk naar de gebruikerservaringen van andere mensen die het product al hebben aangeschaft. Zo krijg je een reëel beeld van hoe de drone het in de praktijk doet. Neem deze ervaringen mee om tot een juiste keuze te kunnen komen, en niet voor verrassingen te komen staan! Onze ervaring is namelijk, dat de omschrijving in de webshop niet altijd overeenkomt met de werkelijkheid!