Waar moet je op letten bij de aanschaf van een gameconsole?

0
344
Beste gameconsole

Al decennia lang zijn gameconsoles bij uitstek de manier om jezelf en je kids te entertainen. Dit doe je dan door je spelcomputer aan te sluiten op je televisie. De populairste apparaten zijn: Xbox (Microsoft), Playstation (Sony) en de Switch (Nintendo). Op een totaal andere manier bieden zij voor een ieder de meest uiteenlopende games aan. Denk hierbij aan: Minecraft, Fortnite, Mario Bros, Zelda, Fifa, Pokémon of Call of Duty. Zoals je ziet is het aanbod zeer uiteenlopend en er is voor 1 ieder wat wils.

Wat zijn je mogelijkheden met een gameconsole?

Een gameconsole en de naam zegt het al, is een apparaat waarop je videogames kunt spelen. Het apparaat sluit je aan op een televisie. Naast videogames is het ook mogelijk om andere soorten media af te spelen. Denk hierbij aan: Netflix en YouTube. Wanneer je over gaat tot de aanschaf van een gameconsole dan wordt er in de meeste gevallen het volgende geleverd: 1 console, 1 controller, de benodigde kabels voor de verbinding met je televisie en een kabel voor het stroomnetwerk. Ook wordt er 1 handleiding bij geleverd. Er zijn bundels te koop waarbij naast de console, ook 1 spel is inbegrepen. Naast het feit dat je fysieke games kunt kopen, is er tegenwoordig ook de mogelijkheid om games digitaal te kunnen kopen. Dit gebeurd dan online. Een internetverbinding is hier dan wel een vereiste voor!

Welke consoles zijn er wat zijn de verschillen?

Het zal je vast wel zijn opgevallen dat er 3 gameconsoles zijn waarvan je de naam veruit het meeste hoort. Dit zijn dan ook de 3 best verkochte gameconsoles. Xbox Series S en X, Playstation 5 en de Nintendo Switch. Elk van deze consoles heeft zijn eigen technische specificaties en ook totaal andere games! De fysieke games kunnen enkel gespeeld worden op de consoles die vermeldt staan op de videogame. Maar tegenwoordig zijn er ook veel games die je online kunt downloaden. Deze games zijn dan ook op verschillende gameconsoles te spelen. Een goed voorbeeld hiervan is Minecraft. Maar ook Fortnite en Rocket League speel je online op verschillende gameconsoles. Houdt er wel rekening mee dat games op een Playstation 5 er grafisch mooier uitzien dan op de Nintendo Switch. Het voordeel aan de Nintendo Switch is dan weer dat je deze overal mee naartoe kunt nemen. Deze kun je namelijk ook portable spelen!

Online gamen

Zoals we al hadden beschreven, is het op alle 3 de gameconsoles mogelijk om ook online games te spelen. Dit maakt het dus mogelijk om je favoriete game te kunnen spelen met spelers over de gehele wereld. Natuurlijk moet je dan naast de videogame ook beschikken over een goede internetverbinding. Ook is het een vereiste dat je bij de bijbehorende console digitaal een abonnement afsluit. Dit abonnement geeft dan toegang tot het online spelen van games. En ook kunnen games dan online gekocht worden. Bij de Xbox Series S is dit de enige manier om te kunnen gamen, alle spellen zijn hier enkel digitaal te kopen. Een jaarabonnement bij de Xbox en de Playstation kost 60 euro per jaar terwijl dit bij de Nintendo 20 euro bedraagt. Natuurlijk kunnen gamers er ook voor kiezen om offline spellen te spelen.

Games die exclusief zijn voor een bepaalde gameconsole

Er zijn per gameconsole meerdere games die exclusief en enkel te spelen zijn op slechts 1 gameconsole. Bij de Xbox is dit bijvoorbeeld het spel Halo. Halo vind je dan ook niet terug bij de Playstation 5 of bij de Nintendo Switch. Bij Playstation heb je weer exclusieve games als The Last of Us en Marvel’s Spider-Man. Wanneer je aan Nintendo denkt dan denk je ook aan Mario. Mario Kart is al jaren lang een zeer populair spel en exclusief verkrijgbaar op de Nintendo. Dit geldt dan ook voor de nieuwste Mario Kart 8 op de Nintendo Switch. Zoals we hierboven al hebben beschreven zijn er dus ook online games die je op alle 3 de consoles kunt spelen. Denk hierbij aan onder andere Fortnite.

Virtual Reality

Je hebt er vast weleens van gehoord: Virtual Reality. Dit tilt de ervaring van je game echt naar een hoger niveau. Met een VR-bril zit je letterlijk in de game! Om dit gevoel te versterken gebruikt VR stereoscopische schermen. Dit is een techniek die beelden in lichtjes vanuit verschillende hoeken aan je ogen laat zien. Je hersenen voegen deze beelden dan vervolgens samen, en hierdoor wordt dan diepte gecreëerd. Veruit de meeste VR-headsets zijn geschikt voor de PC. Denk hierbij aan de Oculus Rift en de HTC Vive. Playstation daarin tegen heeft als enige een eigen VR-systeem. Dit systeem heet Playstation VR.