Waar moet je op letten bij het kopen van een koelkast?

0
267
Beste koelkast

Wanneer je een nieuwe koelkast zoekt lijkt dit waarschijnlijk op voorhand een niet zo moeilijk te nemen horde. In de praktijk blijkt dit toch aardig tegen te vallen. Er zijn namelijk een hoop verschillende factoren waarmee jij rekening dient te houden. Voor de 1 zal de inhoud van de koelkast belangrijker zijn en voor de ander het energielabel welke de koelkast heeft. Ook de anti-ijsvorming kan een voorkeurskeuze zijn. Uiteindelijk is dit allemaal een persoonlijke keuze. Wij zijn er hier niet om jou te vertellen welke keuze jij hoort te maken. Wel gaan we in dit artikel uitleggen wat de invloed is van elke specificatie op de werking van jouw koelkast. Op die manier kun je dan zelf een keuze maken die het beste bij jou past.

Afmetingen

Om te beginnen zijn de afmetingen van een koelkast zeer belangrijk. Kijk bijvoorbeeld naar een Amerikaanse koelkast, deze ziet er super gaaf en stoer uit maar wanneer deze niet past in jouw keuken dan gaat het hem niet worden uiteindelijk. De afmetingen van een koelkast worden gemeten in de breedte, hoogte en diepte. Het is verstandig om ervoor te zorgen dat je aan alle kanten van de koelkast wat vrije ruimte overhoudt. En dit geldt ook voor achter de koelkast. Het is namelijk zeer belangrijk dat de koelkast de mogelijkheid heeft om vrij te kunnen ventileren. Daarnaast is het ook handig dat je deur vrij kan draaien. En voordat de koelkast in de keuken staat, zal hij nog door de voordeur en door de gang moeten passen. Ook hierin is het raadzaam dit vooraf goed in kaart te brengen zodat je niet voor verrassingen komt te staan wanneer de koelkast geleverd wordt.

Energielabel

Tegenwoordig krijgt elk elektronisch product een energielabel. En zeker met de huidige gas en stroom prijzen is het fijn om te weten wat voor apparaat je in huis haalt. Een koelkast werkt op elektriciteit en heeft dus een stroomvoorziening nodig om te kunnen draaien en de koelkast te kunnen koelen. Dit energielabel wordt uitgedrukt aan de hand van letters. Deze beginnen bij de letter A en eindigen bij de letter G. Wanneer een product extreem zuinig is dan heeft deze energieniveau A+++. Dit is tevens het meest zuinige niveau wat een product kan hebben. Echter is het wel zo dat dit jaar andere en strengere regels zijn gaan gelden. Volgens de nieuwe eisen zullen alle apparaten nu net zo zuinig zijn als een A product van de oude energielabel. Het systeem wordt dan ook vernieuwd zodat er de mogelijkheid komt voor producten die nog iets verder gaan dan dit qua zuinigheid.

Geluidsniveau

Je zult hier waarschijnlijk niet direct bij stil staan, maar een koelkast kan een hoop geluid produceren. Dit valt vooral op in de avond en nachturen. Wanneer het geluidsniveau te hoog ligt dan kan dit storend gaan werken en je kunt jezelf gaan irriteren. Let hier dus goed op wanneer je een koelkast gaat aanschaffen. Je kunt dit zien wanneer je bij de productspecificaties kijkt. Normaal is het zo dat een koelkast niet gauw boven de 40 dB zal uitkomen. Tegenwoordig merken we dat veel fabrikanten gebruik maken van een speciale technologie die het geluid dempt.

Anti-frost

Wanneer alles goed gaat dan is jouw vriezer natuurlijk ontzettend koud. Maar waar veel kou is, daar is ook ruimte voor ijsvorming. Daarom is het van groot belang dat jij jouw vriezer om de zoveel tijd even ontdooit. We weten alleen allemaal dat dit niet het meest plezierige klusje is wat er bestaat. Fabrikanten hebben hierover nagedacht en een nieuwe techniek ontwikkeld. Deze techniek heet de No Frust techniek. No Frust voorkomt dat er ijsvorming in de vriezer plaatsvindt. Hierdoor hoef jij hem niet meer te ontdooien. Er is ook een techniek die Low Frost heet. Hierbij is er dan nog wel sprake van ijsvorming, maar in veel mindere mate. Let wel op dat het dan nog steeds noodzakelijk is om de vriezer om de zoveel tijd te ontdooien. Maar het voordeel is wel dat dit minder regelmatig hoeft te gebeuren dan wanneer je een koelkast hebt waar geen anti-ijsvormingstechniek op gebruik wordt. Bij het ontdooien van een vriezer kan wat stress ontstaan omdat je niet weet hoelang jouw etenswaren uit de vriezer kunnen blijven zonder te bederven. Maar het voordeel is dat het niet lang hoeft te duren. Een handige truc hiervoor is dat je de föhn erdoorheen laat gaan. Binnen de kortste keren is hij dan totaal ontdooit en kun jij jouw etenswaren met een gerust hart terug in de vriezer leggen.

Inhoud en grootte

De inhoud is uiteindelijk 1 van de belangrijkste factoren. Dit bepaalt hoeveel etenswaren jij in je koelkast en vriezer kunt bewaren. De inhoud van een koelkast wordt uitgedrukt in liters. Zowel de koelkast als de vriezer hebben een aparte inhoud en samen maken deze dan een totaal. Over het algemeen is het zo dat de combi-koelkast een grotere koelruimte heeft en dat de vriesruimte dan wat kleiner is. De positie van de vriesruimte is vaak ook afhankelijk van de grootte. Ook speelt de indeling van de koelkast nog een grote rol bij het bepalen van het werkelijke aantal liters. Wanneer je bijvoorbeeld 4 plateaus hebt, dan kun je natuurlijk veel meer kwijt dan wanneer je slechts 2 plateaus hebt. Daarnaast heb je vaak ook te maken met rekken die in de deur zijn verwerkt om je drinken en sauzen te kunnen plaatsen. Dit zorgt dan ook weer voor extra ruimte die benut kan worden.

Positie vriesgedeelte

We hebben eerder in dit artikel al geschreven, dat de plaatsing van het vriesgedeelte bepaalt wat de inhoud van de vriezer is. Wanneer de koelkast een klein vriesgedeelte heeft, dan zal deze zich vaak boven de koelruimte bevinden. We spreken hier dan over een koelkast waarbij er in de vriezer slechts 1 brood past en een enkel vlees/vis product. We zien in de praktijk dat deze vaak bestaan uit plateaus waar je wat op kunt leggen. Als we te maken hebben met een grotere vriezer dan zit deze vaak onder de koelruimte en bestaat uit meerdere vriesvakken. Dit geeft jou de mogelijkheid om brood, vlees en ijsjes allemaal apart te kunnen bewaren. Het is ook een mogelijkheid om deze lades te verwijderen waardoor er nog meer ruimte ontstaat. Dit kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld een grote taart nog even in de vriezer wilt bewaren.

Energiekosten

Tegenwoordig zijn de energiekosten belangrijker dan ooit. Zeker met de huidige prijzen. Je wilt zo min mogelijk kwijt zijn aan het gebruik en verbruik van je koelkast. Het energielabel bepaalt wat het verbruik van je koelkast je gaat kosten. Een koelkast met energielabel A+++ zal natuurlijk veel minder kosten dan wanneer je een koelkast met energielabel E in huis hebt staan. Hoe verder de letter in het alfabet komt, hoe duurder de verbruikskosten zullen zijn. Ons advies let hier dus goed op.