Waar op te letten bij de aanschaf van een laptop?

0
346
Beste laptops

Een laptop is eigenlijk niets meer en niets minder dan een compacte desktop. Alle onderdelen van een desktop zijn in 1 omhulsel verwerkt. Een laptop is lekker compact en kan overal mee naartoe worden genomen. En de meeste accu’s gaan tegenwoordig lang genoeg mee om goed je werk of verslag te kunnen maken. Er zijn veel verschillende laptops te koop die niet allemaal uit dezelfde onderdelen bestaan. Het is handig om op voorhand te bedenken waaraan de laptop volgens jou moet voldoen. En ook fijn om te weten waarvoor je hem wilt gaan gebruiken. Zo kun je gerichter gaan kijken naar welke laptop goed bij jou past en kun je daarop ook beter een budget maken.

Welke processor moet ik kiezen? En hoeveel werkgeheugen is er nodig?

Als we kijken naar de basis laptops dan hebben deze al een goede processor. De processor is als de motor voor uw laptop. Hij bepaalt de snelheid en wat je er uiteindelijk mee kunt doen. Eigenlijk is er 1 vast gegeven: hoe hoger het cijfer van de productlijn, hoe beter de processor is. Mocht je de laptop enkel eenvoudig gaan gebruiken, dan is 3 al genoeg. Mocht je nou willen gamen op de laptop of video’s willen bewerken dan is een grotere processor nodig. Denk hierbij aan 5 of 7 bijvoorbeeld. Voor het werkgeheugen geldt exact hetzelfde. De ondergrens is 8 GB voor een werkgeheugen. Houdt wel rekening met het feit dat een werkgeheugen niet hetzelfde is als een opslaggeheugen. De programma’s van de laptop draaien op het werkgeheugen, maar de bestanden die je opslaat komen terecht in de opslagruimte. Mocht je veel opslagruimte nodig hebben, kies dan voor een laptop met een opslag ruimte van 128 GB. Het is logisch hoe meer GB hoe meer ruimte er is om bestanden op te slaan.

Accuduur

Het spreekt voor zich dat een laptop met meer geheugen en ook nog eens een goede processor meer stroom nodig heeft. De laptop haalt die stroom rechtstreeks vanuit de accu. Als de accu leeg is dien je de laptop middels een adapter weer op te laden. Ga je nu voor een laptop met een hoge accucapaciteit dan gaat deze langer mee voordat hij weer opgeladen dient te worden. De prestaties van de accu worden uitgedrukt in uren. Houdt er wel rekening mee dat dit in de praktijk zeer vaak afwijkt. Het is namelijk ook heel doorslaggevend hoe je zelf met je laptop omgaat. Wat voor programma’s draai je erop en hoe fel staat bijvoorbeeld het beeldscherm? Dit zijn zaken die ervoor kunnen zorgen dat je accu sneller leeg gaat lopen.

Hoe bedien je de laptop?

Wanneer de laptop aan staat dan kun je deze bedienen. Je kunt hiervoor het toetsenbord en ook de touchpad gebruiken. Touchpad is een ander woord voor muis bediening. We raden aan om in de winkel al even te voelen wat je prettig vindt om mee te werken. Dus gebruik de toetsen en de muis om hier meer feeling mee te krijgen. Mocht de touchpad niet fijn werken in de praktijk, dan kun je het makkelijker maken door een externe muis bij te bestellen.

Besturingssystemen

We hebben net al beschreven dat de bediening van een laptop erg belangrijk is voor het gebruik van de laptop, maar dit geldt ook zeker voor het besturingssysteem. De meeste laptops maken gebruik van de besturingssystemen van Windows Microsoft, MAC OS X van Apple of Chrome OS van Google. Ze zijn totaal niet met elkaar te vergelijken en hebben dan ook ieder hun eigen voor en ook nadelen. We raden je dan ook aan om ze uit te testen om te zien wat het beste bij jou past. Vraag in de winkel gewoon even na of ze je de verschillen willen laten zien. Bij Chrome OS dien je rekening te houden met het feit dat deze draait op programma’s die via het internet worden gestart. Dus mocht je een slechte internetverbinding hebben, dan wordt automatisch de functionaliteit van het systeem beperkt. Het grote voordeel is wel dat je geen data kan kwijtraken bij een defect en niet of nauwelijks last hebt van virussen. Beide wordt dit namelijk geregeld via de internetverbinding van Google.

Beeldscherm

Wat natuurlijk een zeer cruciaal item is bij een laptop is het beeldscherm. Je kunt kiezen uit glanzende of matte beeldschermen. Wanneer je een glanzend scherm hebt geeft deze video’s en ook foto’s mooier weer. Het nadeel is dan wel weer dat dit sneller spiegelt. Wanneer je te maken hebt met fel licht zoals tl-buizen of met de zon kan dit vervelend zijn. Zit je geregeld buiten met je laptop? Kies dan voor een scherm die mat is. Ook speelt de resolutie van het scherm een zeer grote rol, die bepaalt namelijk de scherpte van het beeldscherm. Een hoge resolutie betekent dan ook dat je een hoge schermkwaliteit krijgt.

Gewicht en grootte

Het is ook handig bij de aanschaf van een laptop om van te voren te bedenken wat voor afmeting je maximaal wilt. Ook het gewicht kan een rol spelen. Neem je de laptop vaak mee? Dan heb je waarschijnlijk liever een lichtere dan wanneer hij meer thuis gebruikt wordt. Hoe beter de laptop hoe zwaarder hij is! Dit is dus een kwestie van bepalen waar je voorkeur naar uit gaat. Op onze site staan de 5 meest populaire laptops van dit moment. Neem gerust een kijkje en beslis welke jij vind dat het beste bij je past! We hebben ze ook al voor je vergeleken!!