Waar moet je op letten bij de aanschaf van een MacBook?

0
338
beste Macbook Pro

Niet alleen het uiterlijk van de MacBook is fraai, daarnaast zit hij ook nog eens boordevol moderne snufjes. Maar om nou te bepalen welk model voor jou geschikt is kan best lastig zijn. Er zijn namelijk verschillende modellen die geleverd worden, met ieder hun eigen features. Denk hierbij aan een extra krachtige processor of een meer geheugen opslag. Middels dit artikel willen we je meer duidelijkheid gaan geven over welke MacBook bij jou past. Dat je een MacBook overweegt kunnen wij maar al te graag begrijpen. De combinatie van uiterlijk en kracht zijn voor veel mensen de reden zich aangetrokken te voelen tot dit apparaat. Er is wel 1 groot voordeel: de keuze is een stuk overzichtelijker dan bij een Windows laptop. In totaal zijn er namelijk maar 2 smaakjes waaruit je kunt kiezen: de MacBook Air en de MacBook Pro. Elk van deze modellen heeft een uniek eigen design en is ook ontwikkeld voor een bepaalde doelgroep. Apple lanceert wel haast ieder jaar een nieuw model. Het voordeel hieraan is dat de oudere modellen weer wat betaalbaarder worden. Bij Apple heb je een beperkte keuze aan cpu’s, SSD-groottes en intern geheugen bij elk model. Dit is overigens een bewuste keuze vanuit Apple om dit klein te houden. Het zorgt er namelijk voor dat de hardware en de software perfect op elkaar afgestemd zijn. We kunnen wel stellen dat wanneer je een MacBook aanschaft je ook een ervaring op zichzelf aanschaft. De software is namelijk ook door Apple ontworpen: het besturingssysteem macOS is per model aangepast op het type laptop. Het grote voordeel hieraan is dat de laptops stabiel zijn en lang meegaan.

MacBook Air

Als we kijken naar de prijs, dan is de MacBook air de voordeligste Apple laptop die er is. Daarnaast biedt hij een perfecte balans tussen power en design. In de basis heeft deze MacBook Air een dual-core 1,6 Ghz i5 processor en hij wordt geleverd met 8 of 16 GB intern geheugen. Als we kijken naar het standaardmodel dan heeft deze een SSD van 128 GB. Wij vinden dit niet schrikbarend veel, maar je kunt dan ook een MacBook aanschaffen met een SSD van 1 terabyte. Het display van de MacBook Air is 13 inch. Ook beschikt hij over 2 USB-c poorten die Thunderbolt 3 ondersteunen. Deze MacBook heeft ook een vingerafdrukscanner aan boord. Tot aan afgelopen zomer bood Apple ook de super dunne MacBook aan. Via de officiële Apple Store is deze niet meer verkrijgbaar. Daarin tegen bieden veel winkels deze super slanke en mooie laptop nog wel aan. Houdt er wel rekening mee dat een MacBook niet echt krachtig is. Een MacBook Air is daarin dan wat ons betreft de betere keuze.

MacBook Pro

Het absolute topmodel is de MacBook Pro. Bij dit model kun je kiezen uit een 13 of een 15 inch variant. Deze modellen bieden zeer veel kracht en snelheid en zijn uitermate geschikt voor zwaardere opdrachten voor je werk of school. Wat we ook wel uniek kunnen noemen is dat de MacBook pro gebruik maakt van een touch bar. Dit is een OLED touch scherm dat de functietoetsen op het toetsenbord vervangt. Afhankelijk van het programma dat je opent, verandert de functie van de touch bar. Als we kijken naar het model met een 13 inch scherm, dan kan deze maximaal 16 GB aan geheugen hebben. En hij heeft dan een quad-core i5 of i7 processor. De 15 inch is een stuk krachtiger en deze biedt ondersteuning tot wel 32 GB intern geheugen, een 4 terabyte SSD en een 8-core 2,4 GHz processor. Met deze specificaties op je netvlies, zal het dan ook niet verwonderlijk zijn dat je aardig wat neer moet tellen voor een MacBook. Als voorbeeld: het 15 inch-basis model met 16 GB geheugen, een i7 processor en 256 TB SSD ben je al 2700 euro kwijt.

MacOS

De MacBooks draaien op het besturingssysteem genaamd: macOS. Dit is een volledig door Apple ontwikkeld besturingssysteem dat dan ook enkel draait op de laptops van Apple. Het nieuwste besturingssysteem is de macOS Mojave. Deze is ook wel beter bekend als macOS 10.14. In de herfst van 2019 kwam de opvolger macOS Catalina 10.15 uit. Mocht je Windows gewend zijn dan is het even wennen aan het macOS systeem. Maar doordat het systeem vrij stabiel is zal dit vlug gaan. Daarnaast is het ook zo dat vrijwel alle software die voor Windows beschikbaar is, je ook kunt krijgen via macOS. Bestanden via Word en andere documenten en pdf’jes zijn gemakkelijk uit te wisselen tussen Windows-pc’s en Apple computers. Mocht je nou toch zo nu en dan Windows nodig hebben dan kun je dit installeren op een MacBook via Boot Camp. Dit is een programma van Apple waarmee je een aparte partitie op je SSD vrijmaakt voor Windows 10. Hiervoor is wel een licentie voor Windows 10 vereist en daarnaast dien je genoeg ruimte te hebben om Windows en macOS beide te kunnen installeren.

Poorten

Een groot voordeel van de mobiele computers van Apple is dat ze lang mee gaan op 1 batterij. Hier staan ze ook echt om bekend. Mocht je het apparaat normaal gebruiken dan garandeert Apple dat je het tot wel 10 uur aan 1 stuk kunt gebruiken voordat de batterij weer leeg is. Bij de MacBook Air is dit zelfs wel 12 uur! Kijk je veel video’s en heb je daarnaast je scherm op maximale helderheid? Dan zul je dat waarschijnlijk niet gaan halen qua batterijduur. En ook wanneer de batterij een paar jaar oud is zal deze het minder goed gaan doen. Maar uit de praktijk weten dat een 2 jaar oude MacBook nog makkelijk uren zonder stroom kan. We horen vaak wel veel klachten over de aansluitmogelijkheden op een Apple laptop. Apple zet volledig in op de USB-c poorten. Dit zijn dan ook de enige poorten die je tegenkomt op een Apple MacBook. Geen HDMI, normale USB of SD-kaartsleuf. Voor alle accessoires die geen USB-c aansluiting hebben, zul je dus extra adapters moeten aanschaffen. Wel handig om hierover even na te denken voordat je een MacBook aanschaft. Dit kan namelijk weer enkele tientjes gaan kosten. Wat Apple wel heeft laten zitten is de normale koptelefoonaansluiting op alle MacBook-modellen. De Air als de Pro hebben beide 3 microfoons voor een goede geluidskwaliteit bij het videobellen. Ook hebben alle toetsenborden achtergrondverlichting en ook sensoren die automatisch deze verlichting feller of minder fel kunnen zetten.

Beeldscherm en camera

Het display is eigenlijk in elke MacBook kwalitatief zeer goed te noemen. De benaming voor deze displays is Retina beeldscherm. Leuk feit om te weten: Retina is de Latijnse naam voor netvlies. En het is niet voor niets dat Apple deze naam gebruikt, de pixeldichtheid van deze schermen is zo hoog dat het menselijk oog geen pixels meer kan herkennen! Overigens is het zo dat alle modellen van Apple een Retina scherm bezitten. Als we kijken naar de resolutie dan is dit bij het 13 inch scherm: 2560 bij 1600 pixels. Dit geldt zowel voor de MacBook Air als voor de MacBook Pro. Gaan we kijken naar het 15 inch scherm dan is dit zelfs: 2880 bij 1800 pixels. Mocht je nou aan 1 beeldscherm niet genoeg hebben dan kun je nog een extern beeldscherm aansluiten. Hiervoor dien je dan wel een adapter nodig te hebben. Het is natuurlijk ook fijn om met je MacBook te kunnen videobellen. In Corona tijd hebben we allemaal kunnen ervaren hoe belangrijk dit is. Met de MacBook Pro en de MacBook Air heb je een HD-camera aan boord. Je kunt nu dus op een hoogwaardige manier FaceTimen!

Oplade en case

Wie veel geld uitgeeft aan een mooie MacBook wil deze natuurlijk koste wat het kost beschermen. Een goede optie hiervoor is de MacBook cover. Je klikt deze hard case op de laptop en zo bescherm je hem tegen krassen en deuken. Zoals ook bij mobiele telefoons het geval is heb je ook hier allerlei kleuren en motieven die je kunt kiezen bij je beschermhoes. Een rankere optie is de MacBook sleeve: dit is een soort envelop waar je een laptop in kunt stoppen. Deze sleeves zijn voor alle modellen beschikbaar. Let wel even goed op dat je degene aanschaft die bij jouw MacBook past en aansluit. Je kunt ook kiezen voor een MacBook-tas. Ook hier is het handig om te kijken of jouw model goed in de tas past. Alle opladers hebben hetzelfde formaat! Zowel de MacBook Air oplader als de MacBook Pro oplader hebben sinds enige tijd een usb-c aansluiting.