Waar let je op bij het kopen van een vrijstaande vaatwasser? 

0
213
Vrijstaande vaatwasser

Wanneer je overgaat tot de aanschaf van een vrijstaande vaatwasser is het raadzaam om op de volgende zaken te letten: Kies het aantal couverts wat bij jouw thuissituatie past. Kijk ook goed naar de afmetingen van de vaatwasser. Deze moet immers wel passen op de plek waar jij hem wilt plaatsen. Verder heb je nog te maken met het bedieningspaneel. Deze kan zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant zitten. Het is verstandig om dus vooraf al te bepalen waar jouw voorkeur ligt. Daarnaast zijn er ook nog veel technische snufjes die je kunt kiezen voor het gebruiksgemak. In onze top 5 op deze website vind je de in onze ogen beste vrijstaande vaatwassers van dit moment. 

Een vrijstaande vaatwasser aanschaffen

Er is wel degelijk een verschil tussen een inbouw en een vrijstaande vaatwasser. Wanneer een vaatwasser is ingebouwd gaat hij heel mooi op in je keuken. Bij een vrijstaande vaatwasser dien je dus goed na te denken waar je hem in de keuken wilt positioneren. Zoals we hierboven al hadden geschreven is de plek van het bedieningspaneel ook iets om op te letten. Hij kan zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant zitten. Het voordeel van een bedieningspaneel aan de buitenkant is dat je altijd kunt zien wat de vaatwasser aan het doen is. Je ziet welk programma hij draait, hoe- lang het nog gaat duren en op welke tempratuur de vaatwasser staat de draaien. Het voordeel van een bedieningspaneel aan de binnenzijde, is dat de vaatwasser er dan net wat strakker uitziet. Ze vallen hierdoor minder op. 

Gebruiksgemak

Tegenwoordig hebben de meeste vaatwassers wel de beschikking over allerlei technische snufjes. Deze maken het natuurlijk fijner en makkelijker om de vaatwasser te gebruiken. Denk hierbij aan: uitgestelde start optie, een optie halve lading, intensieve programma’s voor vuile vaat of een vaatwasser waarbij je de bovenste korf kan aanpassen om meer afwas kwijt te kunnen. Een optie halve lading bespaart veel water en energie. Zeker in deze tijden is het goed om hier op te letten. Ook zijn er nog stille vaatwassers op de markt. Deze kunnen gemakkelijk in een kleine of open keuken geplaatst worden. Wij raden altijd aan om een vaatwasser te kiezen die past bij jouw situatie, wensen en behoeftes. 

Afmetingen

We weten dat je dus op zoek bent naar een vrijstaande vaatwasser en niet naar een inbouwmodel. Maar toch moet je ook bij een vrijstaande vaatwasser goed nadenken over de afmetingen. Wanneer we kijken naar een standaard afmeting dan is deze: tussen de 55 en 60 centimeter breed. Er zijn ook smallere modellen op de markt. Deze zijn dan tussen de 40 en 45 cm breed. Het voordeel aan een smaller model is dat deze makkelijk in een keuken past waarbij je niet zo heel veel extra ruimte hebt. Het is belangrijk dat je een vaatwasser aanschaft die in jouw ruimte past. Aan de voorkant moet je voldoende ruimte hebben om de deur volledig te kunnen openen. En aan de achterkant is het belangrijk om ruimte over te laten voor de aansluitingen. Deze moet je natuurlijk op een goede manier kwijt kunnen! 

Bovenblad

Een vaatwasser koop je natuurlijk met de voornaamste reden om niet meer met de hand af te hoeven wassen. Wel is het zo dat iedere vaatwasser zijn eigen manier heeft om jouw vaat schoon te krijgen. Bij de meeste vaatwassers zien we dat ze gebruik maken van de condensdroogtechniek. Deze techniek wast je vaat met koud water na. Het nadeel aan dit type vaatwasser is dat deze niet extreem zuinig zijn. Een ander nadeel is dat je vaat ook niet echt heel erg droog uit de machine komt.   

Er zijn ook vaatwassers die een zeoliet techniek gebruiken. Deze techniek zorgt ervoor dat je vaat droger uit de machine komt. Daarnaast zijn deze vaatwassers ook sneller en energiezuiniger. De zeolietkorrels zetten het vocht om in warmte, waardoor de vaat opdroogt.  

Als laatste is er nog de ventilatiedroogtechniek. Bij deze techniek wordt de deur van je vaatwasser een stukje opengezet om de warme lucht te laten ontsnappen. Het voordeel hieraan is dat er maar weinig extra energie voor nodig is. Daardoor heeft dit soort vaatwassers ook een betere energieklasse. Bijkomend voordeel is dat je vaat ook goed droog wordt. Hierdoor kun je het meteen terug in je kast zetten. Kijk bij onze top 5 welke vaatwasser het beste bij jou past!