Waar op te letten bij de aanschaf van een wasmachine?

0
254
Beste wasmachine

Tegenwoordig zijn er tal van verschillende wasmachines. En natuurlijk heeft iedere wasmachine weer zijn eigen specifieke eigenschappen. Wil je kosten besparen dan is het handig om na te gaan hoeveel energie het apparaat gebruikt. Tevens is het zo dat een zuiniger apparaat ook vriendelijker is voor het milieu. En ook wil je natuurlijk weten hoeveel geluid het apparaat produceert. En alle overige belangrijke punten hebben wij hieronder voor je op een rijtje gezet.

Verschillende soorten wasmachines

Wat we hierboven al hebben geschreven is dat er veel verschillende soorten wasmachines op de markt zijn. En deze hebben ook ieder hun eigen prijsklasse. Wij hebben een top 5 gemaakt waarvan wij vinden dat dit momenteel de beste wasmachines zijn en die ook zeer energiezuinig zijn. De merken die wij hebben in onze top 5 zijn: Samsung, Bosch, Haier en AEG.

Waterverbruik en engerielabel

In sommige gevallen zie je in de specificatielijst terug wat het waterverbruik is van de desbetreffende wasmachine. Ook wil dit nog wel eens staan bij testen die de consumentenbond heeft uitgevoerd. Over het algemeen hebben de meeste wasmachines een waterverbruik van ongeveer 10.000 liter per jaar. Zowel het vermogen als het waterverbruik zijn doorslaggevend voor het energielabel van een wasmachine.

Het vermogen

We kunnen wel stellen dat wasmachines veel vermogen verbruiken en meer stroom kosten dan je overige elektrische apparaten. Denk hierbij aan: stofzuigers, televisies en koelkasten. Deze apparaten gebruiken gemiddeld genomen z’n 1.000 watt. Wanneer een wasmachine een lager vermogen heeft hebben ze over het algemeen ook een lager toerental.

Toerental

Het toerental is zeer bepalend voor hoe droog jouw was uit de machine komt. We kunnen het toerental als volgt uitleggen: het toerental is het aantal toeren dat de centrifuge van een wasmachine in 1 minuut maakt. Wanneer we kijken naar een toerental van 1200 toeren per minuut, dan is dit meestal voldoende om je was aardig droog uit de machine te kunnen halen. Het maximale toerental wat een wasmachine kan hebben is 1600 toeren.

Geluidsniveau

Het geluidsniveau van een wasmachine wordt uitgedrukt in decibel. Mocht je op zoek zijn naar een stille wasmachine, dan bevelen wij een machine aan die 73 of minder decibel produceert. Alleen al een kleine stijging van 3 decibel betekent een verdubbeling van het geluidsniveau.

Trommelinhoud

De trommelinhoud of de capaciteit van een wasmachine is erg verschillend en bepaalt hoeveel was er per keer gewassen kan worden. Er zit hier een grote marge tussen. Er zijn machines van 5 kilogram tot machines van wel 17 kilogram. Ga je kijken naar een capaciteit van 5 tot 7 kilogram dan is dit voldoende voor een 1 of 2 persoonshuishouden. Wanneer je thuis met een gezin samenwoont met 1 of 2 kinderen heb je al gauw 7 tot 8 kilogram capaciteit nodig. En bij nog grotere gezinnen start het minimale aan capaciteit bij 8 kilo.

Afmetingen en grootte

Normaliter is een wasmachine 60 cm breed en maximaal 85 cm hoog. De diepte daarin tegen is vrij variabel en ook afhankelijk van de capaciteit van de wasmachine. De diepte kan 50 tot maximaal 70 centimeter zijn. Wij raden in sommige gevallen wel het gebruik van een bovenlader aan. Bij een bovenlader heb je het over een wasmachine waarbij je de was vanaf de bovenkant in de machine plaatst. Het nadeel hieraan is wel dat een bovenlader over het algemeen beschikt over minder capaciteit aan laadvermogen. Denk hierbij aan 6 tot 7 kilogram. En hij is ook slechts 40cm breed in plaats van de gebruikelijke 60cm. De diepte verschilt en zit tussen de 60 en 66 centimeter. Ze zijn wel iets hoger dan een voorlader, namelijk rond de 90 cm.

Wasprogramma’s

Wij raden ook aan om vooraf eens te kijken naar de beschikbare wasprogramma’s. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een wasprogramma voor fijne was maar ook voor zijdewas. Ook kun je kijken naar programma’s die helpen tegen bepaalde allergieën.

Aansluitingen

Een wasmachine heeft altijd 3 dingen nodig. Te weten: stroom, water en afvoer. Je zou kunnen overwegen om een installateur in te schakelen om de wasmachine aan te sluiten. De watertoevoer komt door middel van een slang tot stand. Om deze slang bevindt zich een rubber ringetje. Dit ringetje zorgt ervoor dat alles waterdicht is. En het vuile water wordt dan via een buigzame buis van plastic afgevoerd.

Elektriciteit

We hebben eerder al geschreven dat wasmachines een grote hoeveelheid stroom nodig hebben. Dit hebben ze nodig om goed te kunnen functioneren. Wij raden ten zeerste af om andere elektrische apparaten aan dezelfde groep in de meterkast aan te sluiten. Hierdoor kunnen anders letterlijk de stoppen doorslaan. Een wasmachine behoor je op een geaard stopcontact aan te sluiten. En deze is dan aan een zogenaamde natte groep gekoppeld. Deze natte groep is een groep die zich in de badkamer en keuken bevindt en die extra is beveiligd. In het geval van kortsluiting kan de elektriciteit dan veilig worden afgevoerd.